NE GĂSIȚI ȘI PE FACEBOOK
Școala Gimnaziala Smeeni este situata la 18 Km de Buzău, accesul direct se face prin D.N. 2C şi D.J. 203 D. Comuna Smeeni se situează în Câmpia Călmăţuiului, subunitate din nord-estul Câmpiei Române. Satele aflate în componenţa comunei sunt: Smeeni, Albeşti, Moisica, Udaţi, Călţuna, Lucieni, Bălaia, Sălcioara. Smeeni este reşedinţa comunei. Unitatea administrativă se învecinează cu comunele Ţinteşti la nord, Cilibia la est, Pogoanele la sud-est, Brădeanu la sud, Mihăileşti la sud-vest, Gherăseni la vest, Costeşti la nord-vest.
Școala Gimnaziala Smeeni cu statut juridic are în subordine următoarele structuri:
Grădinița cu Program Normal Smeeni
Grădinița cu Program Normal Sălcioara
Grădinița cu Program Normal Albești
Grădinița cu Program Normal Călțuna
Răsfoind paginile „Monografiei comunei Smeeni”, datând din anul 1969, redactată de domnul Ion Ţigău, directorul Școlii din Smeeni în acea perioada, am aflat că povestea școlii a început în anul 1864 din dorința localnicilor de a cunoaște, de a învăța, de a-și crea un viitor.
Pe atunci era o singură clasa de 30 de elevi care învățau cu un singur dascăl într-un local simplu, acoperit cu stuf, folosind un program de învățământ simultan.
Centenarul Școlii Smeeni, sărbătorit la 20 decembrie 1964, a prilejuit trecerea în revista a mersului învățământului în comună, în secolul său de existentață.
La această data învățământul este individualizat pe clase paralele, iar cei 1750 de elevi învățau în cele 9 școli ale comunei.
În prezent Școala Gimnazială Smeeni posedă 3 clădiri:
un corp cu etaj, construit în anul 1948 (8 săli de clasă, cancelarie, birou secretariat, birou director, birou bibliotecar, grupuri sanitare)
sală de sport - construită 2007
un corp nou dat în folosință în 2020 (7 săli de clasă, grupuri sanitare)
Programul școlar se bazează pe competenţele elevilor. Ca structură de activitate se evidențiază proiectul educațional. Elevii participă la concursuri școlare, activități cultural educative, etc.
Viziunea şcolii: Școala noastră își dorește să ofere șanse egale tuturor copiilor, să susțină principiile școlii incluzive, să fie deshisă tuturor și să promoveze calitatea în educație pentru fiecare copil.
Misiunea şcolii:
Școala Gimnazială Comuna Smeeni își propune:
Să dezvolte interesul pentru educaţie şi formare permanentă în sensul promovării unui învăţământ modern, deschis şi flexibil, capabil să asigure accesul la toate nivelurile şi formele de învăţământ, din perspectiva formării abilităţilor şi competenţelor pentru realizarea succesului personal şi profesional;
Să promoveze principiile unui management optim realizării unui climat educaţional incluziv;
Să promoveze principiile egalizării de şanse în scopul integrării şcolare;
Să asigure tuturor elevilor o educație de calitate prin centrarea învăţării pe elev, prin utilizarea unor metodologii noi de lucru şi abordarea educaţiei din perspectiva serviciilor comunitare, prin implicarea părinţilor şi a reprezentanţilor comunităţii în pregătirea şi evoluţia în carieră a elevilor, în raport cu nevoile comunitare;
Să promoveze şi să identifice dezvoltarea calităţilor şi aptitudinilor fiecărui elev pentru a fi capabil să-şi aleagă viitorul cel mai potrivit şi să se adapteze unei societăţi dinamice;
Să ofere părinţilor o siguranţă deplină în sensul că educaţia copiilor lor se realizează într-un cadru educativ normal şi sănătos, în măsură să-i formeze pe aceştia astfel încât să poată participa activ la transformarea de ansamblu a societăţii; să fie activi şi eficienţi, apţi să se integreze socio-profesional în viaţa comunităţii; să cunoască şi să respecte legislația; să înţeleagă schimbările ce au loc în viaţa cotidiană.