ADMITERE

Totul despre Admiterea la Liceu

Atunci când te gândești pentru care liceu vei opta, este bine sa începi cu calculul mediei de admitere. 

Sunt câteva reguli esențiale de care trebuie sa ții cont înainte de a completa fișa de înscriere, informații care te vor ajuta să fii repartizat la liceul pe care ti-l dorești.

1.     Completează opțiunile pe fișa de admitere în ordinea preferințelor tale (de la cele mai dorite opțiuni până la cele mai puțin dorite). De obicei prima opțiune este cea care va prima la repartizarea computerizată. Dă suficiente opțiuni (și realiste) pentru ca la repartizare să ai șansa să fii admis.

2.     Completează pe primele locuri opțiunile cele mai importante, chiar dacă nu ești sigur că media va fi suficient de mare. Continuă descrescător cu opțiuni care ți-ar plăcea și apoi cu opțiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.

Trebuie neapărat să notezi si opțiunile pe care nu ți le dorești. Gândește-te cum este mai bine: să fii admis la un liceu care nu-ți place sau să nu fii admis deloc!

3.    Fii informat! Află care au fost mediile de admitere din anii trecuți și calculează-ți

șansa la fiecare dintre opțiunile exprimate.

 

Cum funcționează repartizarea computerizată

După ce toți elevii din țară au fost introduși în sistem, pentru fiecare județ se face o clasificare după ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Calculatorul parcurge această lista de la cea mai mare medie către cea mai mică. 

Ce să alegi? Profil uman sau real?

Dacă nu știi încă ce liceu și se potrivește cel mai bine, ar trebui să analizezi un pic abilitățile pe care le ai.

Iți face plăcere să rezolvi probleme de matematică, să faci mici experimente chimice și te joci de câte ori ai timp șah și Go? Probabil nu mai are niciun rost să-ți spunem, ți-ai dat seama și tu: profilul real ți se potrivește ca o mânușă.

Iți place să scrii poezii și te pierzi în universul fascinant al cărților? Sau poate vorbești fluent o limba străină și iți place să ții discursuri. Mai mult ca sigur înclinația ta este spre profil uman. 

Mai mult, din punct de vedere comportamental, o persoană cu înclinații către real este analitică, de multe ori critică și cu picioarele pe pământ. Persoana înclinată către uman este creativă, sociabilă și flexibilă. Ia decizia din timp pentru că astfel îți crești șansele de a intra la liceul potrivit!

 

Sfaturi pentru reușită

Timpul trece încet și sigur așa că singurul sfat important pe care ți-l putem da este următorul: începe devreme și nu pierde timpul!

Preferi învățarea clasică alături de colegi în clasă sau cea interactivă în mediul online? În cele ce urmează îți enumerăm câteva din beneficiile studiului online:

Învățământul profesional reprezintă un traseu de formare profesională inițială care se organizează pentru calificări stabilite de ME în conformitate cu Registrul Național al Calificărilor, în funcție de nevoile pieței muncii, identificate prin documente strategice de planificare a ofertei de formare regionale, județene și locale.

Învăţământul profesional are următoarele forme de organizare:

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.